Colruyt investeert in zonnepanelen

bron: persbericht Colruyt 14/09/2006

 

Op het dak van zijn distributiecentrum heeft Colruyt een installatie voor zonne-energie (fotovoltaïsche cellen) geplaatst:

– 1.200 panelen vormen er samen één groot zonnepaneel van 8.000 m² (ongeveer een voetbalveld).
– Dat is onmiddellijk ook de grootste installatie in België tot nu toe.
– Met de zonnepanelen (verwachte opbrengst: 250.000 kWh/jaar) breidt Colruyt zijn capaciteit groene energie verder uit. De installatie zal operationeel zijn vanaf midden november.

De installatie werd geïnstalleerd op het dak van het distributiecentrum Dassenveld in Halle. Daar kon de installatie voldoende ruim gebouwd worden, om een optimaal rendement te bekomen.

We nodigen u uit om vandaag nog de installatie te komen bezoeken.

Beelden (hoge resolutie) van de zonne-installatie vindt u hier:
http://www.colruyt.be/colruyt/static/engagementen/highres_n.htm

Investeren in groene energie

Voor dit project, met een verwachte jaarlijkse opbrengst van 250.000 kWh ‘groene elektriciteit’, of het gemiddeld jaarlijks verbruik van ongeveer 80 huishoudens, investeerde Colruyt 1.400.000 euro. De elektriciteit wordt onmiddellijk gebruikt in het distributiecentrum Dassenveld. Het project is rendabel, mede dankzij de groenestroomcertificaten van de overheid.

Altijd goed weer voor groene energie

De cellen zorgen er, samen met de windmolen (in gebruik sinds 1999), voor dat Colruyt het hele jaar door een beroep kan doen op groene energie. Beide installaties zijn dus complementair.

– in de winter haalt de windmolen het hoogste rendement, door het hogere aantal winduren. (gemiddelde jaaropbrengst: 1.800.000 kWh)

– in de zomer haalt de installatie met de fotovoltaïsche cellen het hoogste rendement, door meer uren licht. Bovendien valt het licht dan in een rechtere hoek in op de panelen. Ook daardoor verbetert het rendement.

De installatie met de zonnepanelen is goed voor een vermindering van de  CO2-uitstoot met 78 ton per jaar.

Ultradunne panelen

Colruyt koos voor zeer dunne zonnepanelen van 2 mm dik, omdat die voor ons een aantal voordelen bieden:

– De installatie is zeer makkelijk: de panelen kunnen rechtstreeks op het dak gekleefd worden. Op het dak van het distributiecentrum was de nodige ruimte bovendien onmiddellijk beschikbaar.
– Het gewicht van de panelen is minimaal (een paar kg per m²). Daardoor moet de dakstructuur niet aangepast worden, wat bij zwaardere panelen wel nodig zou zijn.
– De panelen vereisen nagenoeg geen onderhoud: eenmaal per jaar met een waterstraal het stof verwijderen dat op de platen ligt, volstaat. Het dak kan bovendien nog volledig belopen worden.
– De installatie heeft een geschatte levensduur van 25 à 30 jaar.

Dikkere panelen halen in optimale omstandigheden een beter rendement. Maar omdat de omstandigheden in België zeer wisselvallig zijn, is het verschil in rendement tussen beide types voor onze toepassing minimaal.

Green Line: voor een beter leefmilieu

Dit project met de zonnepanelen kadert in het Green Line-programma van de Groep Colruyt.

In dit Green Line-programma, opgestart in 1990, besteedt Colruyt vooral aandacht aan producten, diensten of realisaties die een positieve bijdrage leveren voor het leefmilieu. Dit houdt o.a. in dat, zowel op het vlak van productie, recyclage en afvalverwerking, als door het verstandig gebruik van grondstoffen, energie e.d., blijk wordt gegeven van :
– respect voor het water;
– respect voor de lucht;
– respect voor de bodem;
– aandacht en inzet voor veiliger en milieuvriendelijker verkeer;
– aandacht en inzet voor beperking van geluidshinder;
– aandacht voor een ecologisch verantwoorde ruimtelijke ordening.

Op het vlak van energie kiezen we, waar mogelijk en economisch haalbaar, voor milieuvriendelijke alternatieven. In veel gevallen koppelen we op die manier onze politiek van de laagste prijzen door de laagste kosten aan aandacht voor het leefmilieu. Bv. door energiezuinige toestellen te gebruiken, verminderen we de belasting op het milieu en besparen we tegelijk op onze energiefactuur.

Meer info over het Green Line-programma vindt u op http://www.colruyt.be > Engagementen > Green Line – milieu.

Hoe werken de zonnepanelen?

Elke zonnecel (of fotovoltaïsche cel) bestaat uit een dragende staallaag met daarop 3 fijne laagjes silicium (ook gekend als zand) die aan één kant positief, en aan de andere negatief geladen zijn. Zo ontstaat een elektrisch veld. Het hele paneel is niet meer dan 2 mm dik.

Invallend licht maakt elektronen los uit het silicium, die door het elektrische veld stromen en zo een gelijkstroom opleveren. Die stroom wordt nadien omgezet in wisselstroom die we rechtstreeks gebruiken in het distributiecentrum.

Dankzij de 3 laagjes kunnen we het invallende licht maximaal benutten: elk laagje vangt een aparte lichtkleur op. In totaal zal de installatie zo’n 250.000 kWh per jaar leveren (= het gemiddeld jaarverbruik van 80 gezinnen).

De installatie heeft bij ideale omstandigheden (25 °C en 1.000 W zonne-instraling per m²) een vermogen van 330 kilowattpiek (kWp). Bij een volledig heldere hemel en vlakke zon haalt de installatie het hoogste rendement, maar ook bij gewoon daglicht is er al opbrengst. De installatie levert zo energie van zonsopgang tot zonsondergang, zelfs bij bewolkt of regenweer.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in duurzame energie, hernieuwbare energiebronnen, zonnepanelen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Colruyt investeert in zonnepanelen

 1. Marcel Thalen zegt:

  Even rekenen: 1.4 miljoen Euro voor 8000 vierkante meter zonnepanelen. Dat is 175 Euro per vierkante meter! Voor dat geld wil ik graag mijn dak vol zetten! Als dit geen rekenfout is in het bericht wil ik graag meer weten over de leverancier van deze panelen, en of deze tarieven ook voor particulieren haalbaar zijn.

 2. pingelaere zegt:

  Na wat zoekwerk op het net heb ik hierover het volgende gevonden (http://www.polderpv.nl/nieuws_PV16.htm)

  Inmiddels is duidelijk waar het om gaat, gezien het bericht op de uitmuntende, goed geïnformeerde Solarbuzz website en de info van de leverancier: het gaat om het BIOSOL PV Plate system van de, uiteraard, Duitse firma Biohaus PV Handels GmbH en bestaat uit moderne amorfe “triple-junction” modules van de Amerikaanse firma Uni-Solar (vandaar de hoge opbrengst!) van elk 5,55 x 0,90 meter lang met 2 banen van elk 136 Wattpiek, dus 0,272 kWp per module. De backing van de dunnelaag film van Uni-Solar bestaat uit met kunststof bedekte dragers van Titanium en Zink, de bovenzijde uit hoogtransparante ETFE polymeer (TEFZEL®). Uitgaande van de opgegeven 330 kWp liggen er dus ongeveer 1213 van deze fraaie modules op het 12.000 vierkante meter grote, met bitumen bedekte dak in Halle. De modules worden met speciale zelfklevende bevestigingen op het bitumen geplakt en zijn vooral bedoeld voor toepassing in de landbouw en op daken van industriehallen e.d. gezien het enorme formaat. Vooral voor daken met een geringe neiging (“afschot”), en voor relatief ongunstig op het oosten of westen georiënteerde daken zou dit systeem zeer geschikt zijn. .
  ….
  Let wel dat de investering voor dit fraais neerkomt op een bedrag van slechts € 4,24/Wp. Een onwaarschijnlijk laag bedrag
  !”

  Ik vermoed dat dit nog niet voor de gewone privégebruiker op de markt is!

 3. Pingback: Verwarmde winkelstraten « Fery Vanhemelryck’s blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s