VIS-wijzer

WWF-België publiceert een zakgidsje dat consumenten moet helpen bij hun visaankopen. Met deze VISwijzer in de hand kan de consument meteen nagaan of de vis die hij wil kopen al dan niet duurzaam gevangen is. Vaak zijn de vissoorten die we het liefst op ons bord krijgen, afkomstig van visvangsten die destructief, illegaal en weinig rendabel zijn. WWF trekt aan de alarmbel om te beletten dat wij de generaties na ons leeggeplunderde zeeën nalaten.

De VISwijzer van WWF werd samengesteld in samenwerking met ‘Stichting de Noordzee’ (een onafhankelijke Nederlandse organisatie die ijvert voor de bescherming van de Noordzee) en ILVOvisserij (een onderzoeksinstantie die afhangt van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap). Hij somt de vissen en schaaldieren op die op de Belgische markt verkrijgbaar zijn en verdeelt ze onder in drie categorieën: ‘prima keuze’, ‘tweede keuze’ en ‘liever niet’. Het doel van de VISwijzer is de visliefhebber te sensibiliseren en hem aan te moedigen te kiezen voor vis en zeevruchten afkomstig uit duurzame visserij. Of met andere woorden: ons helpen kiezen voor vis waarvan de visvangst het milieu geen schade toebrengt.

De vangst van sommige soorten vis en schaaldieren die wij verbruiken draagt bij tot de grootschalige vernieling van zowel het leven in de oceanen als van de vissersgemeenschappen. Een recent WWF-rapport, getiteld ‘ Fish Dish  exposing the unacceptable face of seafood ‘, onthult de verborgen schaduwzijde van de delicatessen uit de zee: illegale, niet-selectieve, destructieve en slecht beheerde visserij.

Enkele voorbeelden van dergelijke vissoorten die vlot in onze contreien verorberd worden:

Laten we beginnen met schol en tong, gesmaakt omwille van hun witte, fijn geparfumeerde vlees. Veelal komen deze vissen van vangsten die verantwoordelijk zijn voor het grootste aandeel aan teruggeworpen vis in Europa. Meer dan 80% van sommige vangsten in de Noordzee wordt namelijk weer overboord gegooid, dood of stervend, omdat de vissen te klein zijn of minder interessant dan de rest van de vangst.

Een andere populaire vis, de zwaardvis, is geliefd als steak voor barbecues en grillades. Maar de zwaardvisvangst eist veel slachtoffers onder de zeedieren. Zo wordt bv. in Marokko met illegale drijfnetten gevist op zwaardvis om de Europese markt te bevoorraden. Voor elke gevangen zwaardvis sterven twee haaien ‘per ongeluk’ in de netten, wat neerkomt op zo’n 100.000 dode haaien per jaar.

Blauwvintonijn uit de Atlantische Oceaan, erg geapprecieerd voor de bereiding van sushi en andere sashimi, wordt gedecimeerd door ‘piraatvissers’. Bijna een derde van de vangsten van deze vissoort, de waardevolste ter wereld, is afkomstig van illegale, ongereguleerde en niet-geregistreerde vangsten.

In West-Afrika halen Europese schepen grote hoeveelheden vis, garnalen en inktvis naar boven, die dienen voor de bereiding van typische schotels als paëlla. De Europese trawlers doen de rijkdommen van de zee in dit gebied sterk afnemen en bedreigen de inkomsten en voedselvoorziening van de lokale bevolking.

In Senegal, waar 75% van de inwoners van vis afhankelijk is als enige eiwitbron, zou de totale ineenstorting van de visbestanden een regelrechte menselijke tragedie betekenen.

Het is hoog tijd voor actie dus. Een aantal gewetensvolle vissers werkt hard om de toekomst veilig te stellen van de vissoorten die wij graag lusten én van de sector die hun broodwinning is. Sinds 1997 bestaat er een label dat duurzame visvangsten onderscheidt: het MSC-label (Marine Stewardship Council). De Marine Stewardship Council is een onafhankelijke internationale organisatie die duurzame visvangsten certificeert. Zij garandeert dat producten die het MSC-label dragen, verkregen werden met respect voor het milieu en niet hebben bijgedragen tot de overbevissing.

Door de juiste’ vis te kopen – vis uit duurzaam beheerde bronnen – kan iedere consument zijn steentje bijdragen tot de bescherming van het leven in zee. WWF raadt de consumenten daarom aan bij voorkeur vis met het MSC-label te kopen, of de vissoorten die in de VISwijzer in de groene kolom staan. De VISwijzer is te downloaden op http://www.wwf.be/viswijzer.pdf  , en een gedrukt exemplaar is op aanvraag te verkrijgen bij WWF, tel. : 02/340 09 99.

WWF lanceert ook een online actie om MSC te promoten: consumenten kunnen zich engageren om MSC-gelabelde vis te kopen. Ze kunnen bovendien de restaurants en winkels die ze bezoeken aanmoedigen om MSC-vis in hun aanbod op te nemen. Meer info op http://passport.panda.org/campaigns/campaign.cfm?uCampaignId=1301&uLang=nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in voeding. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s