eerste Colruyt-winkel op zonnepanelen in Ninove

bron: persbericht Colruyt 26/02/2007

 • Op zonnige dagen draait de winkel bijna volledig op zonne-energie

 • 570 m² zonnepanelen op het dak van de nieuwe Colruyt Ninove

 • geschatte opbrengst: 65.000 kWh per jaar

 • investering van 450.000 euro

 • voor meer info: contacteer Jean-Pierre Roelands (Commercieel directeur Colruyt) op 02 360 10 40.

Met de nieuwe winkel in Ninove (opening 28 februari) zet Colruyt een nieuwe stap voor een verdere beperking van de CO2-uitstoot. Dankzij zonnepanelen op het dak kan de winkel, bij voldoende zonlicht, nagenoeg volledig zelf in de nodige energie voorzien. Door de investering van 450.000 euro kunnen we nu gebruik maken van de onuitputtelijke, milieuvriendelijke bron van energie die de zon is. Daarnaast blijven we overal in de firma op zoek naar manieren om het energieverbruik zo veel mogelijk te beperken.

20 ton CO2 vermeden

Colruyt verwacht dat de 570 m² zonnepanelen goed zullen zijn voor een jaarlijkse opbrengst van 65.000 kWh per jaar. Dat is te vergelijken met het jaarlijkse verbruik van 18 gezinnen. Als dezelfde hoeveelheid energie geproduceerd zou worden door een klassieke gasgestookte elektriciteitscentrale, zou dat een jaarlijks verbruik van 19.500 kubieke meter aardgas betekenen en een uitstoot van bijna 20 ton CO2. De installatie draagt dus bij tot de vermindering van het broeikaseffect.

Op zomerdagen bijna volledig op zonne-energie

Het formaat van de installatie werd afgestemd op het verbruik van de winkel. Bij voldoende zon kan de winkel bijna volledig functioneren op zonne-energie. Daarvoor werd bv. ook al rekening gehouden met het hogere verbruik van de koelinstallaties in de zomermaanden. Doordat de panelen energie leveren van zodra er licht op invalt, leveren ze ook bij bewolkt of regenweer al groene stroom, zij het dan in mindere mate. Zo schatten we dat de installatie in de wintermaanden overdag toch nog voor 30 à 40 procent van het verbruik kan instaan.

Hoog rendement

De panelen zijn met een draagconstructie in een hoek van 35° op het dak geplaatst. Op die manier kunnen we het zonlicht maximaal benutten, doordat de zonnestralen in een rechtere hoek invallen. De installatie is niet zichtbaar vanop het straatniveau. In de winkel wordt binnenkort wel een scherm voorzien, waarop de klanten permanent de opbrengst van de panelen zullen kunnen volgen.

Technisch

 • 380 panelen
 • totale oppervlakte: 570 m²
 • Geschatte jaaropbrengst: 65.000 kWh
 • Equivalent in CO2 (CO2-uitstoot van een klassieke, gasgestookte centrale voor dezelfde hoeveelheid energie – 307 g/kWH): 19,955 ton
 • investering: 400.000 euro voor de panelen + ongeveer 50.000 euro installatiekosten. We schatten dit op 10 jaar terug te verdienen door de opbrengst in combinatie met groenestroomcertificaten.


Meer projecten voor groene energie

De zonnepanelen in Ninove zijn niet de eerste Colruyt-realisatie op het vlak van energie. Enerzijds gaan we permanent op zoek naar methodes om het energieverbruik te verminderen. Anderzijds zoeken we ook naar milieuvriendelijke manieren om de nodige stroom te produceren. Daarvoor werden de voorbije jaren al enkele projecten gerealiseerd:

Windmolen in Halle

De Colruyt-windmolen op de site van het distributiecentrum Dassenveld in Halle (in gebruik sinds 1999) leverde in totaal al 12.235.000 kWh groene stroom.

Zonnepanelen in Halle

Sinds september 2006 liggen op het dak van datzelfde distributiecentrum in Halle 1.200 zonnepanelen, met een totale oppervlakte van 8.000 m² en een geschatte jaaropbrengst van 250.000 kWh.

Nieuwe windmolen in Ghislenghien

Bij de uitbreiding van het Colruyt-distributiecentrum in Ghislenghien werd tegelijk ook een windmolen opgericht. Hij is operationeel sinds december 2006. De molen is een stuk groter dan die in Halle. De geschatte opbrengst ligt dan ook een stuk hoger. (zie tabel hieronder) We verwachten dat de windmolen ongeveer een vierde van de nodige energie voor het distributiecentrum zal leveren.

Opbrengst
(kWh/jaar)

Equivalent
CO2-uitstoot (ton/jaar)*

Afmetingen

Investering

Windmolen Halle

2.300.000

706

hoogte 70 m
wieken 32 m

€ 1.400.000

Windmolen Ghislenghien

4.400.000

1.350

hoogte 100 m
wieken 42 m

€ 2.270.000

Zonnepanelen Halle

250.000**

75

8.000 m²

€ 1.400.000

Zonnepanelen Ninove

65.000**

20

570 m²

€ 450.000

TOTAAL

7.015.000

2151

€ 5.520.000

* Per geproduceerd kWh wordt het Europees gemiddelde van 307 g CO2 gerekend.
** De zonnepanelen in Ninove zijn van een ander type, met een hoger rendement per vierkante meter, dan die in Halle.

Green Line: voor een beter leefmilieu

Deze initiatieven met hernieuwbare energie kaderen binnen het programma Green Line, voor een beter leefmilieu. Green Line werd door Colruyt opgestart in 1990, met als doel overal waar het haalbaar is, zo milieuvriendelijk mogelijk tewerk te gaan.

Het Green Line-programma omvat niet alleen projecten voor duurzame energie. Ook op heel wat andere vlakken zorgt Green Line voor talrijke milieuvriendelijke realisaties:

 • vermindering van het afvalvolume
 • maximale recyclage en herwaardering van het afval
 • rationeel energieverbruik
 • milieuvriendelijk bouwen
 • projecten voor een vlotter en veiliger verkeer
 • enz.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in biologische voeding, duurzame energie, groene energie, hernieuwbare energiebronnen, voeding, windenergie, zonnepanelen. Bookmark de permalink .

3 reacties op eerste Colruyt-winkel op zonnepanelen in Ninove

 1. jielke zegt:

  Prachtige blog! Ik ben pas gestart en ik zal hier zeker vaak komen piepen!
  Groetjes, Jielke

 2. Wim zegt:

  Bij dit artikel wil ik ook even vermelden dat Delhaize als supermarktketen ook niet hoeft onder te doen voor Colruyt wat betreft duurzaam ondernemen. Colruyt slaagt er in in zijn marketing een beeld te scheppen voor de consument dat zij de meest duurzame zijn, met de windmolen aan het hoofdkantoor en zo, maar Delhaize haalt al zijn electriciteit (van alle vestigingen) uit waterkrachtcentrales uit de Alpen, en wat bio betreft is hun omzet verschillende keren groter dan Colruyt… alleen lopen zij hier minder mee te koop…

  Proficiat voor de mooi, interessante en overzichtelijke blog!

 3. Klaas zegt:

  @Wim

  En toch denk ik dat Colruyt toch enkele puntjes voor heeft.

  * Minder verlichting tussen de rekken = minder elektriciteit

  * Gesloten bakdiepvriezers = beter geïsoleerd

  * Colruyt verdeelt geen plastic zakken

  * Colruyt – Door het aanbod in een Colruyt winkel worden er meer grote inkopen gedaan, wat leid tot minder verplaatsingen.

  en nee, ik werk niet bij colruyt, ik studeer nog.
  Het is gewoon een oerdegelijk bedrijf.

  * Het feit dat in Delhaize meer Bio gekocht word, is waarschijnlijk hoofdzakelijk het gevolg van het meer kapitaalkrachtige publiek dat er komt winkelen. Bio is immers merkelijk duurder.

  *

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s