wat gebeurt er met ons restafval in Kontich

Benieuwd naar wat er met ons restafval gebeurt, vond ik dat Kontich is aangesloten bij IGEAN en dat IGEAN het restafval laat verbranden in de centrale van ISVAG. Zie volgend persbericht:

PERSBERICHT

 

TOETREDING IGEAN TOT ISVAG BIEDT NIEUWE PERSPECTIEVEN

ISVAG verzorgingsgebied breidt uit tot 1 miljoen inwoners

 

Wilrijk, 25 januari 2006 – Nadat de algemene vergadering van ISVAG eind december het licht op groen heeft gezet en alle partijen de contracten hebben ondertekend, is de toetreding van IGEAN tot de intergemeentelijke samenwerking ISVAG definitief een feit. Sinds begin januari wordt nu ook het huishoudelijk restafval van de IGEAN gemeenten bij ISVAG aangeleverd.

 

Door de toetreding van IGEAN staat ISVAG voortaan in voor de verwerking van al het huishoudelijk restafval in de Antwerpse regio. Alle eigen vennoten van ISVAG samen vertegenwoordigen nu een verzorgingsgebied van 1 miljoen inwoners. De afvalstromen in de regio Antwerpen kunnen nu nog beter in kaart worden gebracht waardoor de mogelijkheden voor een nog duurzamer transport en verwerking toenemen.

 

Wat verandert er concreet?

 

 

Aanvoer ISVAG

Herkomst aanvoer

Raad van Bestuur

Verzorgingsgebied

eigen vennoten

2005

139.000 ton

66% vennoten, 34% niet-vennoten

12 leden ISVAG

500.000 inwoners

2006

152.000 ton

95% vennoten,

5% INDAVER

12 leden ISVAG

+ 3 IGEAN

1 miljoen inwoners

 

Van de 139.000 ton huishoudelijk restafval die in 2005 bij ISVAG werden verwerkt, was 92.117 ton of 66% afkomstig van de eigen vennoten en werd 46.828 ton of 34% geleverd door andere gemeenten of intercommunales en door INDAVER.

 

De eigen aanvoer, afkomstig van steden en gemeenten uit de Antwerpse regio, zal in 2006 goed zijn voor zo’n 152.000 ton. Aangezien de installatie van ISVAG die niet allemaal zelf kan verwerken, is voorzien dat 22.000 ton hiervan wordt verwerkt door IBOGEM in de installaties van INDAVER. Vooral tijdens de voorziene onderhoudsperiodes bij ISVAG zal een deel van de aanvoer naar IBOGEM worden afgeleid. Omgekeerd zal INDAVER tijdens de kalmere periodes de aanvoer bij ISVAG aanvullen, zodat de installaties steeds op vollast kunnen blijven draaien. Deze “opvulcapaciteit” wordt gerekend op 7.000 ton. In 2006 zal ISVAG hierdoor zo goed als volledig werken voor eigen vennoten: de verwerkingscapaciteit van de installatie wordt voor 95% zelf opgevuld. De overige 5% wordt aangevoerd door INDAVER.

 

Zelfs indien we met zijn allen in de toekomst nog minder afval gaan produceren, blijft er ruim voldoende capaciteit over om jaarlijkse aanvoer van 125.000 ton te garanderen die het ISVAG beleidsplan voorziet.

 

Totale aanvoer verzorgingsgebied ISVAG/IGEAN

152.000 ton

Overcapaciteit verwerkt door IBOGEM bij INDAVER

– 22.000 ton

Aanvullen tot vollast door INDAVER

+ 7.000 ton

Totale geraamde verwerking ISVAG installatie 2006

137.000 ton

Investering in de toekomst

Door de toetreding van IGEAN wordt een breder draagvlak voor de toekomst gecreëerd. Allereerst is dit een breder maatschappelijk draagvlak, om te kunnen blijven investeren in een duurzame verwerking.

 

Daarnaast wordt door de samenwerking ook een breder economisch draagvlak gecreëerd voor nieuwe investeringen in de toekomst. De kosten voor een nieuwe verwerkingsinstallatie zijn aanzienlijk. Dankzij de samenwerking zullen die door een grotere entiteit kunnen gedragen worden.

 

Op de derde plaats wordt ook een breder draagvlak gecreëerd voor studie en onderzoek. Door de toetreding van IGEAN kan een nieuwe impuls gegeven worden aan de studie met betrekking tot de ontwikkeling van nieuwe technieken voor de milieuvriendelijke verwerking van restafval.

Niet alleen restafval: samenwerking IGEAN – Stad Antwerpen

De samenwerking die in de Antwerpse regio opgezet wordt, heeft niet alleen betrekking op de verwerking van het huishoudelijk restafval. Ook de selectieve inzameling en verwerking van GFT wordt hierdoor geoptimaliseerd. Zo heeft Vlaams minister voor Leefmilieu, Kris Peeters, aan de stad Antwerpen recent de toelating gegeven om vanaf 15 december 2005 samen met het GFT ook babyluiers in te zamelen. Voor de verwerking van dit GFT afval doet de stad Antwerpen een beroep op IGEAN milieu & veiligheid. In het samenwerkingsgebied van IGEAN milieu & veiligheid wordt immers reeds geruime tijd GFT+ ingezameld.

 

GFT +

Stad Antwerpen

IGEAN

Totaal

2006

45.000 ton

30.000 ton

75.000 ton

 

In 2006 zal de stad Antwerpen zo’n 40.000 ton GFT met luiers aanleveren, terwijl de overige gemeenten van IGEAN milieu & veiligheid ongeveer 35.000 ton GFT+ zullen brengen.

 

Totaal te verwerken

DRANCO-installatie

IBOGEM

75.000 ton

65.000 ton

10.000 ton

 

Al dit GFT+ wordt verwerkt in de DRANCO-composteringsinstallatie van IGEAN milieu & veiligheid te Brecht St. Lenaarts die een jaarlijkse verwerkingscapaciteit heeft van 65.000 ton.

In deze installatie wordt het omgezet tot hoogwaardige compost en biogas. Het biogas wordt op zijn beurt omgezet in elektriciteit, die in eerste instantie gebruikt wordt voor de eigen installaties en voor het ‘overschot’ aan het net wordt geleverd. Voor de hoeveelheid die IGEAN milieu & veiligheid niet kan verwerken in de eigen installatie (zo’n 10.000 ton) zal een beroep gedaan worden op IBOGEM.

 

 

Voor meer informatie:

 

ISVAG IGEAN Milieu & Veiligheid

Philip Heylen, voorzitter Luc Vuylsteke de Laps, voorzitter

Boomsesteenweg 1000 Doornaardstraat 60
2610 Wilrijk 2160 Wommelgem

Tel. 03 877 28 55 Tel. 03 350 08 11

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in restafval en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s