windmolens in Puurs

 

Persbericht Aspiravi 14.02.2006
Oprichting van de windmolens op 21/22 en 27/28 februari 2006
Windmolenpark Aspiravi te Puurs
In december 2005 begon Aspiravi met de bouwwerkzaamheden van de 2 windmolens te Puurs. De “eerste spadesteek” voor de bouwwerken werd op 15-12-2005 verzorgd door minister van energie Kris Peeters en burgemeester van Puurs, Koen Van den Heuvel. Op 21 februari 2006 wordt de eerste windturbine opgericht.

Aspiravi
Aspiravi nv is ontstaan naar aanleiding van de liberalisering van de elektriciteitsmarkt in Vlaanderen en werd in april 2002 opgericht door 4 holdings, namelijk CREADIV, EFIN, FINEG en NUHMA die samen 95 Vlaamse gemeenten vertegenwoordigen.
Aspiravi heeft als activiteit het ontwikkelen, het investeren, het realiseren en het exploiteren van installaties voor de productie van hernieuwbare en milieuvriendelijke energie. Op vandaag exploiteert Aspiravi 45 windmolens, 4 biogasmotoren, 2 kleine waterkrachtcentrales en 22 warmtekrachtkoppelingen. Daarnaast zijn nog een meerdere projecten in aanbouw of in vergevorderde fase van ontwikkeling.
De windturbines te Puurs zijn respectievelijk de 46ste en 47ste windturbine die door Aspiravi zullen geëxploiteerd worden.

Wij wensen iedereen van harte te bedanken voor hun bijdrage en medewerking om dit project mogelijk te maken.

Project en locatie
Het windturbineproject te Puurs omvat de bouw van twee windturbines met elk een nominaal vermogen 2MW (Megawatt). Ze hebben een ashoogte van 100m en wieken met een lengte van 40m. De tiphoogte is aldus 140m. De geraamde productie is ongeveer 7.200.000kWh per jaar wat het equivalent is het elektriciteitsverbruik van ongeveer 2.250 gezinnen. De gezamenlijke investeringskost bedraagt zo’n 5.000.000EURO.

Bouwwerkzaamheden
De twee windturbines worden gebouwd op een terrein langs de A12 ter hoogte van de uitrit Willebroek-Noord net vóór de Rupeltunnel. Oorspronkelijk werd deze grond ter beschikking gesteld door de Afdeling Wegen en Verkeer van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap maar heden is Waterwegen en Zeekanaal nv de partij die het terrein in concessie heeft gegeven.

De werkzaamheden zijn in december 2005 van start gegaan met het aanleggen van de toegangswegen, het uitgraven van de bouwputten en het heien van de funderingspalen. Per turbine zijn er 24 palen nodig met elk een lengte van 18m. Daaropvolgend worden de betonsokkels gegoten met daarin de voet van de windturbine. Iedere betonsokkel meet ongeveer 300m² en heeft een volume van 650m³. Samen met het betonijzer (70.000kg/betonsokkel) vormt dit de fundering. Deze werkzaamheden namen ongeveer 6 weken in beslag. Rond deze tijd worden ook de werken afgerond m.b.t. de ondergrondse elektriciteitskabels en de elektriciteitscabine om de geproduceerde groene stroom op het openbaar net te kunnen injecteren.

Na de civiele werken is nu de definitieve fase ingeluid van de bouw van de windmolens te Puurs.

Transport onderdelen
Het transport van de windmolenonderdelen is enkele dagen geleden uit Denemarken vertrokken.
In de nacht van woensdag op donderdag aanstaande komen in Puurs de eerste van een reeks uitzonderlijke transporten aan met de onderdelen van het windmolenpark.
De wieken van de twee windmolens hebben een lengte van 40 meter. Eén wiek weegt zo’n 6.8 ton. De volledig geassembleerde rotor met de drie wieken weegt 37.2 ton. Er wordt normaal 1 wiek per vrachtwagen vervoerd. De mast van de windmolens heeft een totale lengte van 100m en wordt in vijf stukken vervoerd. Het totaalgewicht van de mast bedraagt zo’n 265 ton.
De gondel – de eigenlijke “machinekamer” van de windturbine – meet 10.7(l)x3.3(b)x4.1(h) m en weegt 61.2 ton. Hij wordt in één stuk vervoerd.

Oprichting windturbines
Onder voorbehoud van gunstige weersomstandigheden is op 21 en 22 februari is de oprichting voorzien van de eerste windturbine, op 27 en 28 februari wordt dan de tweede windturbine opgericht

Windturbine 1

  • 21/02 :
  • 22/02 :
oprichting van delen 1-2-3 van de mast
oprichting van delen 4-5 van de mast
hijsen van de gondel
hijsen van de rotor

Windturbine 2

  • 27/02 :
  • 28/02 :
oprichting van delen 1-2-3 van de mast
oprichting van delen 4-5 van de mast 5
hijsen van de gondel
hijsen van de rotor

In de weken daaropvolgend volgt dan de elektrische afwerking en de diverse keuringen. De opstart is voorzien tijdens de maand maart 2006.


Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in groene energie, windenergie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s